Always the sun

Újrakezdés Lisszabonban

Időutazás, avagy Critical Mass Lisszabon

2017. március 03. 13:00 - alwaysthesun

Tavaly november végén láttam 30-40 bringást tekerni egy csoportban Lisszabon belvárosában, akik lelkesen kiabálták, hogy ők a Critical Mass Lisszabon, és csatlakozzon bárki hozzájuk. Így is tettem, megkerestem a Facebook-oldalukat, és a következő alkalommal már én is velük tartottam.

mass.jpg

Itt ugyan egészen más léptékben kell elképzelni a kritikus tömeget, mint amit megszoktunk, olyan, mint a hőskor lehetett Budapesten a 2000-es évek elején. Az egyik nagy különbség, hogy itt általában 30-40 ember jön össze egy-egy alkalommal, viszont minden hónap utolsó péntek estéjén van menet. Ha jól tudom, Lisszabonban 2012 tavaszán volt az első Critical Mass, vagy ahogy a portugálok hívják: Massa Crítica Lisboa.

karacsony.jpg

Én először 2007 szeptemberében bicikliztem a tömeggel Budapesten, akkor kb. 30 ezer ember vett részt a rendezvényen, kíváncsi vagyok, hogy itt mikor lesznek ennyien. Tény, hogy Lisszabon lakossága csak 550 ezer fő, de a külterületekkel, elővárosokkal, bőven 2 millió felett van ez a szám. A városvezetés támogatja nagyon a bringázást, és sorra épülnek az új bicikliutak, annak ellenére, hogy meglehetősen dimbes-dombos a táj. Persze a gyalogosok itt is előszeretettel sétálnak a bringaúton és csodálkozva néznek, ha valaki rájuk csönget.

Lisszabonban elvileg júniusban kezd működni a városi közbringa-szolgáltatás, 140 állomással és 1410 kerékpárral (ebből 940 db elektromos). Itt most kezdődik az a rohamos fejlődés, ami kb. 10 évvel ezelőtt történt Budapesten. Persze hozzátartozik az is, hogy az itteniek sokkal kényelmesebbek, a januári felvonuláson pl. csak heten voltunk a találkozóhelyen (két brazil, egy kolumbiai, egy német, jómagam és csak két portugál). Miért? Mert “nagyon hideg” volt (11-12°C este 7-kor), és egy kicsit szemerkélt az eső. A német hölgy méltatlankodott is, hogy egy kis eső azért nem a világ vége, és nincs senki cukorból. (Végül azért összejöttünk 15-16-an.) A Facebook csoportban bezzeg sokkal aktívabbak a helyiek, de tudjuk, hogy a fotelből a forradalmároknak is könnyű. Egyszer posztoltam csak a csoportba, egy bringaút közepéből meredező közlekedési tábla miatt, és magam sem gondoltam, hogy ez milyen kommentcunamit vált majd ki. Mindenesetre a rosszul kihelyezett jelzés azóta szerencsére eltűnt onnan.

A februári menetre újból visszaállt minden a megszokott mederbe, megint összejött a szokásos 30-40 lelkes kerékpáros, sőt ez alkalommal egy iráni fiú is velünk tartott, aki hónapokkal ezelőtt Teheránból vágott útnak a bringájával, hogy körbejárja Európát. Ő itt Amir:

amir.jpg

 Itt tart most Lisszabon, de rohamos tempóban próbálja behozni a lemaradását.

A fotók a Massa Crítica Lisboa facebook-csoport oldaláról származnak, ezen a linken pedig megnézhettek egy kis videót a decemberi menetről.

 

(k)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alwaysthesun.blog.hu/api/trackback/id/tr5112309609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása