Always the sun

Újrakezdés Lisszabonban

We bike Lisbon - Go west!

2016. december 12. 12:19 - alwaysthesun

Talán a legnépszerűbb útvonal Lisszabonban a Tejo partján lévő bicikliút, amin nyugat felé indulva, hosszú kilométereken keresztül tekerhetünk a folyóparton, miközben gyönyörködhetünk a túloldalon lévő Cristo Rei szobor, az Április 25. híd, vagy a habokat szelő vitorlások látványában.

reflection.jpg

Lisszabon - Cascais

A belvárosban, egész pontosan a Cais do Sodré téren kezdődik a bringaút. Az ipari kikötő mellett jutunk el a yachtkikötőhöz, majd az Április 25. híd lábához. Innen a Belém toronyig tudunk a folyó partján haladni, vigyázva persze a MAAT előtt és a Felfedezők emlékműve körül tébláboló turistákra. Belém után a Champalimaud alapítvány épületénél érjük el a város határát. Ennek az épületnek a teraszáról – különösen naplementekor – bámulatos kilátás nyílik a folyó torkolatára és az öbölben lévő világítótoronyra (Farol do Bugio). Innen, Algés és Cruz Quebrada között egy lezárt autóúton mehetünk tovább. Cruz Quebrada és Caxias között még folyik az építkezés, de hamarosan (remélhetőleg jövő tavasszal) már tekerhetünk itt is. Caxiastól jó pár kilométeren át sajnos csak az autóúton biciklizhetünk, ami nap-, illetve évszaktól függően elég forgalmas lehet. Sisak viselése erősen ajánlott. São João do Estorilnál juthatunk le újból a vízpartra, itt viszont már a strandolókat, szörfösöket, sétálókat kell kerülgetni, ráadásul néhány helyen eléggé le is szűkül a sétány.

arnyek.jpg

Cascais - Crismina strand - Guincho strand

Ha eljutottunk Cascaisba, már nyert ügyünk van. A kikötőtől (Marina de Cascais) újból egy nagyon jól bringázható, 9 km-es út van egészen a crismina-i strandig (Praia da Crismina). Az út elején, Cascaistól alig pár percre található a Boca do Inferno (A pokol szája), ami igazából egy sziklakapu, amin keresztül óriási robajjal törnek be az Atlanti-óceán hullámai a szűk öbölbe. Az ezt követő szakasz a legszebb part menti út, mert az egyik oldalon az óceán végtelen kékjét látjuk, a másikon pedig zöldellő dombok és hegyek kísérik a tekintetet. A Crismina strand pedig a jól megérdemelt jutalma az eddig nyeregben ülőknek. A homokos fövenyen remekül lehet napozni, pihenni, és nézni a sárkányt eregetőket vagy a szörfösöket. A strandon van egy kis büfé is, a kiszolgálás nem éppen a leggyorsabb, de persze a kilátás mindenért kárpótol.

20161009_144236fb.jpg

Ugyan a Praia da Crismina után véget ér a bicikliút, de megéri kicsit továbbmenni, mert innen csak néhány száz méterre van a Guincho strand (Praia do Guincho), amit az N247-es útról lekanyarodva érhetünk el. Ez a környék elég vadregényes, érdemes a bringákat a mára elhagyatott egykori étteremnél lerakni és egy kicsit túrázni a gyalogösvényeken, ki egészen a parti sziklákhoz.

guincho.jpg

A bátrabbak innen eljuthatnak egészen Cabo da Roca-ig, ahol a kontinens legnyugatibb pontján lévő szirt tetején áll a híres világítótorony. Ezt a szakaszt azonban kizárólag profiknak ajánljuk: egy 12 km-es kanyargós és emelkedőkkel teli út, ráadásul csak az autóforgalomban haladhat a bátor vállalkozó. Mi ennél puhányabbak voltunk, ide busszal jöttünk el egy másik alkalommal.

Egy út, két szakasz

Ha kevés időtök van, akkor is érdemes legalább Belémig elkerekezni, de igazából a Cascais - Guincho túra sokkal izgalmasabb. A hiányos Lisszabon - Cascais bringaút miatt viszont inkább azt ajánljuk, hogy vonatozzatok el Cascaisba (ahol szintén van rengeteg bérlőhely) és onnan tekerjetek végig az óceán partján.

(k)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alwaysthesun.blog.hu/api/trackback/id/tr7412042447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása