Always the sun

Újrakezdés Lisszabonban

Rejtőzködő dzsungel a város közepén

2017. május 21. 15:39 - alwaysthesun

Az Estufa Fria

Lisszabon tele van gyönyörű, gondozott parkokkal, kertekkel, ahová a nagy nyári meleg elől el lehet menekülni. A közelünkben van a botanikus kert (Jardim Botânico), amit nagyjából az érkezésünkkel egy időben, tavaly októberben egy “hat hónapra tervezett” felújítás idejére bezártak. Mondanom sem kell, azóta sem nyitott ki, kíváncsian várjuk, mikor nézhetjük meg végre.

Van viszont egy csodálatos, kevésbé ismert szépsége a városnak, az Estufa Fria, a Parque Eduardo VII. szélén. Jól megközelíthető, de csak úgy nem talál rá az ember, könnyű mellette elsétálni. Mi is azért keveredtünk el először két éve júniusban ide, mert a zene ünnepén szerte a városban ingyenes koncertek voltak, s ez volt az egyik helyszín.

b1_p6200066_1.jpg

Ez a kis dzsungel tulajdonképpen egy hatalmas üvegház, tele elsősorban trópusi, szubtrópusi növénnyel. Eredetileg - még a 19. században - bazaltot bányásztak a területen, de egy vízforrás miatt végül abbahagyták a munkákat. A bánya helyén egy kis kertészetet alakítottak ki, ahová a lisszaboni Andrássy út, az Avenida da Liberdade tervezett fásításához szükséges, a világ különböző helyein honos növényeket nevelgették. Az első világháború aztán közbeszólt, a növények pedig megerősödtek, gyökeret eresztettek és ott maradtak… 1926-ban Raul Carapinha építész ötlete és tervei alapján kezdték el kialakítani a “hideg üvegházat”, melyet aztán 1933-ban avattak fel.

b_p5190703.jpg

A mintegy másfél hektáron elterülő Estufa Fria három részből áll, a “hideg” (fria), a “meleg” (quente) és az “édes” (doce) üvegházból. A hideg rész a legnagyobb, s azért hívják így, mert igazából nem üvegház, egy szellőző, falécekből kialakított tetőszerkezet fedi csak, mely a téli hidegtől és a nyári forróságtól egyaránt védi a többek között Kínából, Ausztráliából, Mexikóból, Peruból, Brazilíából származó növényeket. Az 1975-ben megnyitott, Quente részen (ami már valódi üvegház) csodás trópusi növények, a legkisebb, Doce területen pedig fantasztikus kaktuszok között bóklászhatunk

b2_p5190702.jpg

b3_p5190687.jpg

Ahogy Lisszabonban általában, itt is mindig virágzik valami, így az év bármelyik időszakában érdemes ellátogatni. A belépő sem borsos, 3,1 euró a felnőtt jegy, de vasárnap és ünnepnapokon délután 2-ig ingyenes. (Tudnivalók itt.) Egy meleg nyári vasárnapon remekül össze lehet kötni a Gulbenkian Múzeum meglátogatásával, ami pedig 2-től ingyenes (és szintén csodás a parkja).

Nézegessetek még képeket:

b_p5190705.jpg

b_p5190706.jpg

b6_p5190764_1.jpg

b1_p5190680.jpg

b4_p5190689.jpg

b5_p5190707.jpg

b8_p5190731_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alwaysthesun.blog.hu/api/trackback/id/tr2912529673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása