Always the sun

Újrakezdés Lisszabonban

Távol a nyüzsgéstől

2017. január 15. 22:56 - alwaysthesun

Első idei blogbejegyzésünk apropója egy sajnálatos esemény,  január 7-én, 92 éves korában ugyanis elhunyt Mário Soares politikus. A portugál demokrácia atyjaként tekintenek rá, aki rengeteget küzdött a Salazar-diktatúra ellen, majd az azt megdöntő 1974. április 25-i vértelen forradalom után részt vett a köztársaság megteremtésében. 1976 és 1985 között háromszor miniszterelnök, majd 1986 és 1996 között köztársasági elnök volt. Hatalmas tisztelet és szeretet övezte, rengetegen kísérték utolsó útjára, amit több tévécsatorna élőben közvetített.

mario_soares_getty-images_1.jpg

Fotó: Getty Images

Az elnök urat a gyönyörű Prazeres temetőben (Cemitério dos Prazeres) helyezték végső nyugalomra. Lehet, hogy furcsán hangzik, de aki Lisszabonba látogat, annak javasoljuk, hogy látogasson el ide. Itt van az ikonikus 28-as villamos egyik végállomása, akár össze is lehet kötni a két programot. Amúgy is azt javasoljuk a villamosozni vágyóknak, hogy valamelyik végállomáson szálljanak fel, mert turistaszezonban szinte lehetetlen máshol feljutni rá.

utca.jpg

A temető egészen különleges hangulatú. 1833-ban, a kolerajárvány idején építették, aztán az évtizedek során a város legelőkelőbb nyughelye lett, a frekventáltabb sírhelyek megszerzéséért vívott küzdelem felhajtotta az árakat. Portugália számos nagyja is itt nyugszik, költők, írók, színészek, politikusok sora. A bejárat közelében egy térkép is ki van függesztve, ha valaki egy ismertebb embert akarna megkeresni. A temetőn belül 1911 óta külön parcellája és kápolnája van a városi tűzoltóknak.

tuzolto.jpg

A hatalmas, 12 hektáros sírkert olyan, mint egy kis város, a nyughelyek döntő többsége ugyanis kripta. Sok olyan, mint egy kis falusi templom vagy házikó, de egészen különleges építészeti megoldásokkal is találkozhatunk. Jó néhányba be is lehet kukkantani: a koporsók egymás felett, polcokon sorakoznak, körülöttük az elhunyt fotói, személyes tárgyai, vagy szentek szobrai, virágok vannak. Egyszerre megindító, zavarba ejtő és bizarr látvány.

koporso.jpg
A temetőnek egyébként a növényzete is csodálatos (rengeteg a ciprus), és fantasztikus a kilátás a Tejora, az Április 25-e hídra és a túloldalon magasodó Cristo Rei szoborra. Mindenképpen megér egy sétát.

reszlet.jpg

hazak.jpg

view_1.jpg

macskak_a_pad_alatt.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alwaysthesun.blog.hu/api/trackback/id/tr5712128917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása