Always the sun

Újrakezdés Lisszabonban

Ahol a szárazföld véget ér

2017. március 28. 00:17 - alwaysthesun

A Cabo da Roca és a Praia da Ursa Portugáliában

A Cabo da Roca a kontinentális Európa legnyugatibb pontja, igen népszerű hely, rengeteg turista ejti útba, általában a különleges hangulatú és mikroklímájú Sintra meglátogatásával összekötve. A Cabo da Roca a Cascaist és Sintrát összekötő busz útvonalán van, így autó nélkül is egyszerűen megközelíthető. A buszról leszállva hatalmas szél fogadja a látogatókat, erre készülni kell, de a látvány fantasztikus: előttünk a végtelen óceán, jobbra-balra csodálatos sziklás part, lélegzetelállító.

b_p3190194.jpg

b_pb130444.jpg

Akinek kicsit több ideje van Lisszabonra, mint egy hosszú hétvége, annak javasoljuk, hogy Sintrától külön (nekünk azt sem sikerült egy nap alatt teljesen bejárni) napra tervezze a Cabo da Roca megnézését. Nem messze ugyanis a világítótoronytól – attól északi irányban – van egy sokkal, de sokkal izgalmasabb, csodálatosabb és nem mellesleg kevésbé zsúfolt hely, mely egy nagyjából negyven perces - egy órás sétával (jó, helyenként odafelé meredek ereszkedéssel, visszafelé felfelé mászással) érhető el.  Ez pedig a Praia da Ursa, azaz a Medve strandja.

b_p3190221.jpg

A legenda szerint a jégkorszak idején egy medve élt a fiaival a parton. Amikor a jég elkezdett olvadni, az istenek megparancsolták az állatoknak, hogy hagyják el a partot és induljanak el szárazföld belseje felé. A medve azonban nem engedelmeskedett, az istenek pedig megharagudtak és kővé változtatták őt és csemetéit…

Bár kitaposott út visz le a parthoz, nem árt a google műhold-térképén előre megnézni, hogy nagyjából merre kell menni, mert nincsen kitáblázva. Már az út elején meglátjuk a hatalmas, csúcsos sziklát, azt kell figyelni, az lesz a cél.

b_p3190215.jpg

Érdemes megküzdeni a néhol köves-meredek úttal, mert felejthetetlen látványban lesz részünk. Az eldugott, zegzugos, homokos part és a hatalmas sziklák láttán tátva marad az ember szája. Csak az óceán zaját halljuk magunk körül, elképesztő az egész, nehéz rá szavakat találni. Jól be lehet a partot járni, sziklaablakot, vízesést, kagylótelepeket is lehet találni, apály idején pedig könnyedén be lehet a sziklák közé is mászni.

b_p3190237.jpg

b_p3190291_1.jpg

Nehéz lesz eljönni onnan, úgyhogy azt javasoljuk, pokrócot, elemózsiát mindenki vigyen magával!

b_pb130526.jpg

b_pb130590.jpg

b_pb130615.jpg

b_p3190301.jpg

(A képek 2016 novemberében, illetve 2017 márciusában készültek.)

(i)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://alwaysthesun.blog.hu/api/trackback/id/tr8312375953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.04. 09:56:28

Odab@$z rendesen, q szép...eltettem a képeket. :-)
süti beállítások módosítása